top of page

Oameni mari, ce faceţi cu noi?

  • prof. Ramona Petrişor
  • 20 nov. 2015
  • 2 min de citit

Prime-time-ul a ajuns să fie ocupat de ridurile zilelor noastre. Suntem asaltaţi de fluxul de mondenităţi, de carenţe comportamentale, de derapaje morale, de abateri de la regulile exprimării corecte (cum le mai place unora să calce limba română în picioare ca la horă!). Istoria clipei a ajuns să fie construită din scandaluri, din personaje care prin fapte sau vorbe dovedesc că se află departe de specificul condiţiei umane.

A ajuns să se facă rating în detrimentul educaţiei! Iar expresia acestei stări de fapt este reflectată de copiii societăţii româneşti actuale. Pe care cei mari i-au maturizat înainte de vreme. Care au ajuns să trăiască o tinereţe fără tinereţe.


Pentru care televizorul\calculatorul reprezintă – după caz - dădacă sau pedagog. Ale căror nevoi afective sunt suplinite, în absenţa părinţilor plecaţi în străinătate sau mult prea ocupaţi datorită chestiunilor cotidiene, de “prieteni“ virtuali. Care au ajuns “să respire” electronic prin intermediul reţelelor de socializare, care nu se mai pot despărţi de telefonul mobil (neapărat de ultimă generaţie) şi care îşi raportează comportamentul, respectiv gândirea, la “vedetele” momentului, la “valorile” de mahala, la kitsch.


Confruntaţi cu o “babilonie informaţională” (Marcel Gherman) au răspunsuri la un click distanţă; sunt destui care privesc cititul cărţilor prin prisma necesităţii promovării unei discipline de învăţământ ori pentru a trece un examen (inutil să se mai aducă în discuţie cititul ca minimă igienă interioară – Radu Naum). Sunt conectaţi la tot ceea ce se întâmplă în lume, dar sunt pierduţi în ceea ce priveşte drumul spre ceilalţi sau spre propria persoană.


După cum observa Andrei Pleşu, binele nu se poate produce prin decret. Dar ceea ce se poate face este acţiunea curativă asupra rănilor sociale şi emoţionale ale timpului nostru. Reformarea propriei atitudini. Recuperarea normalităţii. Pentru că avem o datorie. Faţă de noi înşine, faţă de cei din jur, faţă de lumea în care trăim.

 
 
 

Comments


contact

Secretariatul General "EduKeys*Viaţa la Pozitiv"

Centrul de Documentare şi Informare - Liceul Tehnologic "Independenţa" Sibiu

SIBIU, str. Ocnei nr. 31

E-mail: viatalapozitiv@yahoo.com

Facebook: VIATALAPOZITIV

telefon: 0768.585 085 (Cosmin Chelcea)

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

© 2012-2023  by Asociaţia "Positive Life" . Created with Wix.com

bottom of page