top of page

De ce zâmbim...


”Învăţaţi să lăsaţi pe chipul vostru să înflorească un zâmbet, este darul pe care-l oferiţi aproapelui, este darul pe care-l oferiţi întregului Univers!”Octavian Paler

Zâmbetul sau surâsul este, din punct de vedere fiziologic, o expresie facială formată prin flexionarea a 17 muşchi de la extremităţile gurii dar şi din apropierea ochilor. Această expresie denotă plăcere şi bună-dispoziţie dar poate denota ironie, ură sau chiar frică. Studiile au demonstrat cu surâsul este o reacţie normală şi nu depinde de cultura din care provine individual. De asemenea, zâmbetul nu este învăţat ci dimpotrivă, ne naştem cu acesta: copiii orbi zâmbesc de când se nasc. Zâmbetul este o expresie specific omenească.


Zâmbetul nu doar schimbă expresia feţei ci şi stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică şi emoţională şi dă o senzaţie de bună-dispoziţie. În acest mod este definit zâmbetul de către Wikipedia. De multe ori din păcate, gândurile şi grijile zilnice ne fac să uităm să zâmbim.


Există totuşi oameni, fapte, amintiri sau momente care ne aduc zilnic zâmbetul pe buze.



bottom of page